O noso equipo de Innovación e Proxectos Europeos organizou, no marco do proxecto europeo IPMWorks, un evento de demostración o pasado 14 de febreiro en Bodegas Martín Códax, no que participaron máis de 40 viticultores da zona. O evento, titulado “A poda, labor crave para coidar o viñedo”, consistiu nunha clase maxistral e práctica sobre técnicas de poda no viñedo para alongar a vida das cepas e mantelas sas, impartida por Julián Palacios, enxeñeiro agrónomo, experto viticultor e fundador de Viticultura viva. A xornada comezou ás 08:30h nas instalacións da Bodega en Cambados e terminou ás 14:30h no seu viñedo experimental en Pé Redondo.
Durante as 6 horas que durou o evento de demostración, presentouse o proxecto IPMworks, e impartiuse unha sesión de poda, teórica, na que Julián Palacios explicou aos asistentes a natureza da vide, os principios de pódaa, a súa evolución e as súas aplicacións prácticas, nunha charla na que se buscou a interacción e participación da audiencia.
No viñedo experimental de Adegas Martín Códax tivo lugar a sesión práctica de poda, impartida por Julián en colaboración con parte do equipo técnico da adega. Predominou a interacción entre todos os asistentes, construíndose así unha aprendizaxe colectiva para compartir distintos modos de facer. Entre vigor, sentido do zume, xemas, sarmientos, polgares, varas e chupones, a sesión serviu para demostrar as mellores estratexias coa cepa segundo o que se queira conseguir dela cando se fai a poda en seco propia destes meses. Julián, os podadores e os asistentes, resolveron, prestando unha alta atención ao detalle e fomentando o debate, a poda de dúas cepas, unha de espaldera e outra de parral.
Fomentar a lonxevidade das cepas, con mimo no seu coidado
Julián Palacios e a súa plataforma Viticultura Viva, propoñen un trato das cepas con mimo e esmero, observándoas desde preto e aprendendo do pasado, ata atopar as técnicas máis valiosas e adecuadas. Alongar a vida das cepas, mellorar o seu equilibrio e reducir as súas enfermidades a través de pódaa é o seu aceno de identidade. Así xestionan diversos viñedos en varias rexións vitivinícolas, facendo inseparables a teoría da práctica. Profesa unha visión sempre aliñada co respecto ao medio ambiente, ao mundo rural e á tradición que puido expoñer nestas xornadas. Tamén se lle pode seguir a pista no podcast de “viticultura desenfadada” A Filoxera e a través do documental Pódalas esquecidas, “unha historia sobre viticultores románticos e irredutibles”.
Xornadas de aprendizaxe entre pares
O evento articúlase no marco do proxecto IPMworks, no que FEUGA é responsable da dinamización dun grupo de viticultura. IPMworks, financiado polo programa europeo H2020 e traducido como ‘A Xestión Integrada de Pragas Funciona’, ten por obxectivo fomentar o uso de técnicas alternativas aos praguicidas químicos en agricultura, a través de demostracións na práctica e divulgación de resultados. O proxecto, no que participan 31 entidades de 16 países diferentes, busca a creación dunha rede agrícola europea de promoción e demostración de estratexias de manexo integrado de pragas. Con este propósito, FEUGA organizou xa tres eventos de demostración anteriormente: sobre prevención de enfermidades fúngicas no viñedo, sobre uso de feromonas e morcegos para combater a avelaíña do acio e sobre integración de novas tecnoloxías na viticultura.